The ability of saying "NO"

18-02-2022

Doe jij het wel eens: schaamteloos "NEEN" zeggen? 


Ik wel, en dan bedoel ik ook echt wel schaamteloos, maar... onderbouwd. 


Waarom? Dat deel ik graag aan de hand van een paar concrete voorbeelden en mogelijke oplossingen: 


👉 Werken aan een social media campagne zonder "eigen logo": ik weiger te werken met een logo dat "ergens" online werd gevonden en bij een iets diepgaandere zoektocht reeds eigendom lijkt te zijn van een ander bedrijf (ook al is dit aan de andere kant van de wereld): dit is voor mij "not done" omdat ik mijn naam niet wens te linken aan (meestal onbewust) schenden van auteursrechten.
👍 Als oplossing stel ik voor een ander logo te (laten) maken en kan ik wel een paar bedrijven aanbevelen die hier steengoed in zijn. Is dit voor de klant geen optie, dan pas ik en scheiden onze wegen.


👉 Informatie over klant A delen met klant B, tenzij dit voor beide partijen een meerwaarde kan betekenen en vooral: op voorwaarde dat beide partijen hier hun akkoord voor hebben gegeven: enerzijds staat er een vertrouwelijkheidsclausule in mijn contracten en anderzijds is discretie de basis van mijn dienstverlening.
👍 Als preventieve oplossing vermeld ik zelden referenties en bots ik dan ook eigenlijk zo goed als nooit tegen dit probleem aan. 


👉 Taken uitvoeren waar ik gewoon echt niet goed in ben, ook al doen veel collega's van mij dit wel (omdat zij hier waarschijnlijk wel sterk in zijn), wat ik niet goed kan, zal ik ook niet goed uitvoeren en dus maak ik dat ook duidelijk aan de klant.
👍 Wenst de klant echter maar één aanspreekpunt (SPOC), dan zoek ik de meest geschikte kandidaat om dit gedeelte in onderaanneming uit te laten voeren. Het spreekt voor zich dat dit steeds samengaat met een schriftelijk akkoord van mijn klant en een duidelijke briefing naar beide partijen toe. 


👉 Een onrealistische deadline aanvaarden, ook hier kan ik voluit en zonder enig schuldgevoel neen op antwoorden: enerzijds omdat ik ook ander verplichtingen heb, recht heb op een (beetje) quality-time met het gezin, maar vooral: haast en spoed zijn zelden goed!
👍 Ik stel dan liever voor dit project uit te stellen met duidelijke argumenten. 


En jij: waar zeg jij wel eens schaamteloos "neen" tegen?

Fijn weekend!


Chadia.